Acne behandelingen

Wat is Acné

Acne , puistjes in het gezicht

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een chronische ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid die wordt beïnvloed door hormonale factoren. Acne is één van de meest voorkomende (huid) aandoeningen. Meestal vind je acne op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en/of de rug. Bij de één zijn het een paar puistjes en bij een ander een uitgebreide huidaandoening die zelfs psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven kan bepalen.

Meestal begint acne in de puberteit wanneer de huid door hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren worden groter en maken meer talg aan. Hierdoor kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Een talgklier kan dan openscheuren en talg, bacteriën en vetzuren kunnen in de huid terecht komen. Daardoor ontsteekt de huid en ontstaan pukkels en puistjes.

Do's en Don’ts bij Acne

Don't

  • Ga niet overmatig boenen, scrubben of stomen Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor zal de acne alleen maar verergeren en kunnen er littekens ontstaan.
  • Blijf uit de zon en ga niet onder de zonnebank. de zon en de zonnebank hebben een verdikkende werking op de hoornlaag waardoor acne juist kan verergeren. Ook neemt de kans op pigmentvlekjes toe                      .

Do:

  • Reinig je huid twee keer per dag met een cleaner die mild is voor je huid maar wel een diepte reiniging geeft. Zo krijgen vuil en bacteriën geen kans om problemen te veroorzaken. Dep je huid na het reinigen voorzichtig droog.
  • Gebruik regelmatig een milde enzym peeling ( zonder korrels) zodat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen.
  • Breng dagelijks een beschermende en verzorgende crème aan en gebruik in de zomer een zonnebrandcreme met een hoge factor.
  • Verschoon regelmatig je kussensloop
  • Eet gevarieerd en zo gezond mogelijk. Een teveel aan ongezonde voeding (zoals witmeelproducten, geraffineerde suikers, verzadigd vet, alcohol) kan de darmflora en hormoonbalans verstoren en zorgen voor een slechte afvoer van afvalstoffen.
  • Drink voldoende water. Water drinken helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.

Wat kunnen wij voor je doen

 

Acne is helaas niet van de ene op de andere dag verdwenen. Zelfs de lichtere vormen van Acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne ‘rustig’ wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de actieve ontstekingsverschijnselen zoals puistjes of pustels op de voorgrond staan zal de behandeling anders verlopen dan wanneer het vooral om comedonen/mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen het verloop van de behandeling.

Elke eerste behandeling begint daarom met een uitgebreide intake en zal er allereerst een  huiddiagnose gemaakt worden. Bespreken we de wensen en de verwachtingen van de behandelingen en de haalbaarheid hiervan. Aan de hand van al deze gegevens wordt een passend behandelplan opgesteld.

Acne is een huidprobleem dat tijd nodig heeft om te verminderen. Naast de behandelingen in de salon is het erg belangrijk dat de huid thuis met de juiste producten wordt verzorgd. Na de behandeling volgt een passend advies welke producten het beste zijn voor thuisgebruik zodat je tussen de behandelingen door je huid met de juiste huidverzorging behandeld. 

Vergoeding vanuit de Zorgverzekering

Acne behandelingen worden door veel  aanvullende zorgverzekeringen vergoed.                                                      

Soms is een voorschrift of verwijsbrief van een (huis)arts nodig voordat men de acnebehandeling kan ondergaan. Controleer bij je verzekeraar of je in aanmerking komt voor een vergoeding.